TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI İLE YÖK ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında, Bakanlık ile yükseköğretim kurumlarının sorumluluk alanlarındaki “altyapı, personel, eğitim, Ar-Ge, etkinlik, öğrenci/çiftçi eğitimi ve tarımsal yayım hizmetleri” gibi konulara ilişkin süreçlerin iş birliği içerisinde yürütülmesini sağlamak amacıyla protokol imzalandı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katılımlarıyla YÖK’te gerçekleştirilen “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Arasındaki İş Birliği Protokolü İmza Töreni”ne Bakanlık yetkililerinin yanı sıra YÖK Üyeleri, bünyesinde Orman, Su Ürünleri, Veteriner, Ziraat Fakülteleri bulunan üniversite rektörleri ile ilgili dekanlar ve akademisyenler katıldı.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın bilgilendirme sunumu ile başlayan protokol imza töreni YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yaptığı konuşmalar ile devam etti.
- YÖK ve Tarım Bakanlığından “İş ve Güç Birliği”
Bu iş birliğinin, “Altyapıların Ortak Kullanımı”, “Tarım Bakanlığı Personeli ve Eğitim Destekleri”, “Bakanlık ve Üniversiteler Arasındaki Ar-Ge İş Birlikleri”, “Üniversite Öğrencilerine Yönelik İş Yeri Eğitim İmkanları”, Bakanlık ve Üniversiteler Arasında Ortak Etkinlik İmkanları”, “Çiftçi Eğitimi ve Tarımsal Yayım Faaliyetlerinde İşbirliği” konu başlıklarını taşıdığını belirterek konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Saraç, protokolün her iki tarafın da konuya hassasiyeti ve yoğun çalışmaları ile başarı ile işleyeceğini umduğunu ifade etti.
Dünya nüfusu ve şehirleşme oranlarındaki artış ile çevre ve iklim sorunlarının tarım ve gıda sektörünü çok yakından ilgilendirdiğini sözlerine ekleyen Saraç, “Dolayısıyla biz de verdiğimiz eğitimlerde, araştırmalarda ve uygulama alanlarında bütün dünyada olduğu gibi ciddi değişikliklere gidiyoruz. Fakültelerimizde talebin azaldığı alanlarda program değişikliği yapıyoruz.” diye konuştu.
“Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Tarım Uygulamaları”, “Tarım ve Orman Bakanlığının Dijital Tarıma Yönelik Uygulamaları”, Dünyada ve Türkiye’de Akıllı Tarım Teknolojilerindeki Gelişmeler”, “Hassas Tarım Karar Destek Sistemi” ve “Tohum Çalışmaları” gibi başlıkların program değerlendirmelerinde dikkate aldıklarını aktaran Başkan Saraç, bu başlıkların ayrıca üniversitelerde çalışma yapan 165 araştırma ve uygulama merkezinin de programlarını belirlediğinin altını çizdi.
- "YÖK burslarımızın 3'te biri ziraat, orman, veterinerlik öğrencilerine verilmektedir"
Tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve ülke ekonomisi ve insanımız için tarımsal üretimin hayati öneme sahip olduğunun herkes tarafından bilindiğini söyleyen YÖK Başkanı Saraç konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Bu gerekçe iledir ki biraz sonra rakamlarla göstereceğim üzere, Yükseköğretim Kurulu olarak başarı sırası yüksek öğrencileri tarım, hayvancılık, orman ve su ürünleri alanlarına çekebilmek için YÖK destek bursları tahsis ettik. Aslında gelişmiş ülkeler de dahil, dünyada tarım ve hayvancılıkta, yükseköğretime talepte belirgin bir düşüş var. Bu gözlemler nedeni ile bu burslar, tüm YÖK Destek Burslarının 1/3’ünü kapsamaktadır. Yani en çok bu alanlarda destek bursu vermekteyiz. Ayrıca, üniversitelerimizde ihtisaslaşmayı öne alan projeler doğrultusunda 10 üniversitemizi kendi tematik talepleri doğrultusunda bölgesel kalkınma misyonu ile görevlendirdik, bu proje Cumhurbaşkanlığı 11. Kalkınma Planı’nda da yer aldı. Bu üniversitelerden 8’i tarım, hayvancılık, orman ve bölge tarım ürünleri ile ilgilidir. Umuyorum ki Bakanlığımız ile yürütülecek olan bu iş birliği protokolü, özellikle konuyu ana tema olarak gören üniversitelerimizin akademisi ve araştırma grubu ile birlikte çalışmalar yaparak ülke için fevkalade yararlı, görülebilir sonuçlar oluşturacaktır. Bu neredeyse tarım eğitiminin yeni bir modellemesi sürecidir. Bu süreç ayrıca Bakanlık bünyesindeki değerli araştırma laboratuvarlarının üniversiteye kapılarını açması ile hem eğitimin gelişmesine hem yetişmekte olan genç akademisyenlerin bizzat uygulama alanlarında çalışması ile ayrı değerli bir katkı da sunacaktır.”
Protokol imza töreninde konuşan Bakan Pakdemirli, tarımla bilimin insanın olduğu her yerde en önemi iki kavram olduğunu belirterek doğru planlama ve bilgi temelli tarım yönetimiyle Türkiye'nin çok daha iyi noktalara gelebileceğine işaret etti.
- “Coğrafi işaretli ürünler hakkında farkındalık oluşturacak"
Tarımda Türkiye'nin Avrupa'da ilk sıralarda, dünyada da ilk on içerisinde olduğunu ifade eden Pakdemirli, Bakanlık olarak bilimle daima iç içe olduklarını ifade ederek, kurumun, 61 araştırma enstitüsü, 3 bin 220 araştırmacı, 180 bin dekar araştırma ormanı ve laboratuvarları gibi pek çok bilimsel altyapıya sahip olduklarını dile getirdi.
Protokolle üniversitelerin bulundukları illerde bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak tarım master planları hazırlanacağının altını çizen Pakdemirli, söz konusu iş birliğiyle coğrafi işaretli ürünler hakkında farkındalık oluşturacak ortak etkinliklerin de düzenleneceğini kaydetti.
- Üniversite adaylarına burs müjdesi
Pakdemirli, üniversite adaylarına ilişkin bir müjde vererek, "Üniversite giriş sınavı sonucunda ilk on bine girip tercihleri sonucu, Bakanlığımızın asli görevlerini yürüten ziraat, gıda, su ürünleri, balıkçılık teknolojisi, orman mühendislikleri ile veteriner fakültelerine yerleşenlere Bakanlığımızca burs verilmesini planlıyoruz." ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ile YÖK Başkanı Saraç, Bakanlık ile yükseköğretim kurumları arasında iş birliğini tesis edecek olan protokolü imzaladılar.
İmza töreninin tamamlanmasının ardından Bakan Pakdemirli ve Başkan Saraç, imza töreninde yer alan katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.
PROTOKOLDE ÖNE ÇIKAN KONULARDAN BAZILARI:
- Laboratuvar ve diğer araştırma alt yapılarının ortak kullanımı,
- Mükerrer desteklerin önüne geçilmesi için, Bakanlık ve üniversitelerin kendi envanterlerinde bulunan makine/teçhizatlara taraflarca açık erişimin sağlanması,
- Bakanlıkta çalışan, “doktora derecesine sahip” personelin; Bakanlığın öncelik verdiği alanlardaki lisansüstü tezlerde üniversitelerin ilgili enstitülerinde ikinci danışman olarak görev alması,
- Üniversite öğrencilerinin mesleki tecrübelerinin arttırılması amacıyla Bakanlık araştırma merkezlerine/enstitülerine toplam personel sayılarının en az %5’i oranında stajyer almalarının sağlanması,
- Bakanlığın sorumluluğundaki konularda ihtisas alanlarının ve ihtisas eğitim programlarının oluşturulması,
- Ar-Ge çalışmalarında iş birliğinin arttırılması ve bu çerçevede tematik alanda ulusal ve uluslararası destek fonlarıyla ortak projeler hazırlanması,
- “Sektörel Eğitim Programı” veya “İşyeri Eğitim Programı” uygulayan üniversitelerin öğrencilerinin Araştırma Merkezlerinde / Enstitülerde kabulüne yönelik iş birliği yapılması,
- Ülkemizin tarımında verimliliğin artırılması, maliyetin düşürülmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında istifade edilecek yeni bilgi ve teknolojilerin hızlı ve etkin bir şekilde çiftçiye ulaştırılmasında iş birliği yapılması,
- Üniversiteler ile Bakanlık arasında; çiftçi ailelerinin ekonomik olarak güçlendirilmesi için eğitimler düzenlenmesi ve kırsalda yaşayan gençlere yönelik eğitim programları geliştirilmesi hususunda karşılıklı iş birliği yapılması,
- Bölgesel ürün ve hayvan yetiştiriciliğinin planlı yapılması amacıyla çiftçi eğitimlerinde Bakanlık ve üniversiteler arasında iş birliği yapılması.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokolün örneği üniversite rektörlüklerimize gönderilmiştir.
30.01.2020 | Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü