Avrupa Birliği ve Avrupa İlaç Endüstrisi arasındaki bir kamu-özel sektör ortaklığı olan Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen PharmaLedger ve Gravitate–Health Projeleri kapsamında blokzincir teknolojisi kullanılarak hastaların ihtiyaç duydukları ilaç bilgilerine dijital olarak erişimine izin veren çözümlerin geliştirilmesi ve tıbbi ürünlerin tedarik zincirinin güvenli hale getirilmesi amaçlanmaktadır.
Klinik araştırmalar kapsamında kişisel sağlık verileri toplanmakta olup, toplanan bu verilerin saklanması, paylaşılması ve analiz edilmesi oldukça zahmetlidir. Hastaların veya klinik araştırmayı yürüten ekiplerin ihtiyacı olan bir bilgiyi bu büyük veri havuzundan alabilmesi zordur. PharmaLedger Projesi kapsamında klinik araştırmalarda giyilebilir cihaz teknolojileri kullanarak gerçek dünya verileri ve gerçek dünya kanıtlarının entegre edilmesi amacıyla Blokzincir (Blockchain) teknolojileri kullanılmaktadır. Bu teknoloji kullanılarak geliştirilen yöntemler sayesinde hastaların ve hekimlerin güncel tıbbi kayıtlara kolayca erişimine imkan sağlanması hedeflenmektedir.
İlaç endüstrisinde tıbbi ürünlerin erişilebilirliği, güvenliği ve bütünlüğünün korunması kritik öneme sahiptir. Ancak en gelişmiş olan sağlık sistemlerinde dahi çok sayıdaki transfer süreçleri, zor ve karmaşık operasyonel süreçler ve üreticiler, distribütörler, lojistik sorumlusu gibi çok sayıda kişinin süreçte yer alması, ürünlerin güvenlik kontrolünü zorlaştırmaktadır. Proje kapsamında geliştirilen elektronik ürün bilgi uygulaması ile kullanıcı ilgili ürünü tarayarak o ürüne ait doğru bilgiye tercih ettiği dilde ulaşılabilmektedir. Bu süreçte kamera ve internetin olması yeterli olup, elde edilen bilgi blokzincirde şifrelenmiş olduğundan güvenilirdir. Devam eden bilimsel çalışmalarla bir tıbbi ürünün sahte olup olmadığının ayırt edilebilmesi de mümkün olabilecektir. Projelerin en önemli sonuçlardan bir diğeri blokzincir teknolojisinin kullanıldığı ortak ve güvenli bir araştırma altyapısının geliştirilmiş olmasıdır.
Mevcutta bir tıbbi ürüne ait kitapçıkta hastayı ilgilendiren spesifik bir bilgiyi bulmak zor olabilmektedir. Örneğin hamile veya emzirme döneminde olan bir hasta için ilacın güvenli kullanımına ilişkin bilgiye erişmek önemli olacaktır. Gravitate–Health Projesi kapsamında geliştirilen G Lens® isimli dijital sistemlerle kişinin ihtiyacı olan ilaç bilgilerinin altı çizilerek kişinin bu bilgileri görmesi sağlanmaktadır. Proje kapsamında tüm dünya genelinde hastaların güvenli şekilde elektronik ilaç bilgisine ulaşabilmeleri için bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Farklı dil seçenekleri sayesinde de hastaların ana dillerinde ilaç bilgilerine erişimi sağlanmaktadır.
Blokzincir teknolojisi kullanılarak geliştirilen yöntemler sayesinde kağıt atık miktarının ciddi oranda azaltılması, tüm paydaşlar açısından karmaşık süreçlerin kolaylaştırması ve güvenli hale getirilmesi ve tıbbi verilerin dijital olarak kolayca erişimine imkan sağlanması mümkün görünmektedir.
PharmaLedger Projesinin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
Gravitate–Health Projesinin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
6.12.2024 | Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü