Değerli Araştırmacılar,
Avrupa Birliği'nin yapay zekaya yaklaşımı, mükemmeliyet ve güvenin teşvik edilmesine dayanmaktadır. Bu yaklaşım, veri güvenliğinin ve temel hakların korunmasını ön planda tutarken, araştırma ve sanayi kapasitesinin artırılmasını da hedeflemektedir.
Avrupa Yapay Zeka Stratejisi, yapay zeka alanında Avrupa’yı insan merkezli ve güvenilir lider bir merkez hâline getirmeyi amaçlamaktadır. Nisan 2021’de hayata geçen yapay zeka strateji paketinde, stratejinin yasal çerçevesi, üye devletlerle koordinasyon planı ve Avrupa’nın yapay zekaya yönelik yaklaşımına dair bildiri yer almaktadır.
Avrupa Komisyonu tarafından bu stratejiyi güçlendirmek amacıyla, Ocak 2024’te bir yapay zeka yenilik paketi açıklanmıştır. Bu paket, Start-up ve KOBİ’lerin AB standartlarına uygun yapay zeka çözümleri geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu paketin önemli bir bileşeni olan “GenAI4EU” girişimi, üretken yapay zekanın stratejik sektörlere entegrasyonunu hızlandırmayı hedeflemektedir.
AB, küresel rekabet kapasitesinin güçlendirilmesi için yapay zekanın araştırmadan pazara aktarılması, toplumsal fayda yaratması ve stratejik sektörlerde liderliğin elde edilmesi hedeflerine odaklanmıştır.
Bu iddialı hedefler büyük yatırımlarla desteklenmektedir:
Ufuk Avrupa ve Dijital Avrupa Programları: yıllık 1 milyar avro,
Kamu ve özel sektör: yıllık 20 milyar avro hedefi,
Kurtarma ve Dirençlilik Mekanizması (Recovery and Resilience Facility): Dijital dönüşüm için 134 milyar avro.
Bu yaklaşım, veri kalitesinin önemini de destekleyen AB Siber Güvenlik Stratejisi, Veri Yasası ve Veri Yönetimi Yasası gibi girişimlerle de desteklenmektedir.
Avrupa Sağlık ve Dijital Yürütme Ajansı (HaDEA), yapay zekaya odaklanan 900’den fazla projeye destek sağlayarak, dijital dönüşüme önemli katkılarda bulunmaktadır. Özellikle sağlık alanında yapay zeka, teşhisten veri güvenliğine kadar birçok önemli süreci dönüştürmektedir.
Öne çıkan bazı projeler:
PRIMAGE: Pediatrik kanserlerin klinik yönetiminde karar verme süreçlerini desteklemek üzere açık bulut tabanlı bir platform sunmaktadır.
FeatureCloud: Hassas veri paylaşımı ve merkezi veri depolama olmadan güvenlik odaklı tasarım yaklaşımıyla sistem geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
BRAINTEASER: ALS ve MS hastalıklarında hastalık ilerleyişini öngörmek, erken teşhisi mümkün kılmak ve komplikasyonları önlemek için klinik ve hasta verilerini entegre eden yapay zeka çözümleri sunmaktadır.
PANCAIM: Genomik ve görüntüleme verilerini yapay zeka teknolojileriyle birleştirerek pankreas kanserinde erken teşhis ve kişiselleştirilmiş tedaviye yönelik yapay zeka modelleri geliştirmeyi hedeflemektedir.
uCAIR: Biyomedikal görüntüleme sistemleri ile yapay zekayı bir araya getirerek, hücreleri ve biyolojik dokuları video hızında izlemeyi sağlayan bir sistem sunmaktadır.
PHOREVER: Çoklu algılama platformları geliştirerek belli bir boyuta kadar dış hücre veziküllerini tespit etmeyi ve bu ölçümleri hastalığa özel tıbbi bilgilerle ilişkilendirmek amacıyla yapay zeka temelli veri analizleri kullanmayı amaçlamaktadır.
FLUTE: Yapay zeka temelli birleşik öğrenme (federated learning) yöntemlerini geliştirmekte ve sağlık araştırmalarında sınır ötesi veri paylaşımında gizliliği koruyan çözümler sunmaktadır. Aynı zamanda, büyük merkezi veri kümelerine olan bağımlılığı azaltarak, maliyet etkin yapay zeka eğitimi sağlamaktadır. Bu sayede erken teşhis imkânları artmakta, yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme teknikleri geliştirilmektedir ve sağlık hizmetlerinde maliyetler azalırken klinik karar alma süreçleri hızlanmaktadır.
ENACT: Yapay zeka destekli Grafik Sinir Ağları (Graph Neural Networks) ve Derin Pekiştirmeli Öğrenme (Deep Reinforcement Learning) araçlarından yararlanarak, kaynak yönetimini optimize eden ve hiper-dağıtık uygulamalar için ideal konuşlandırma önerileri sunan bir Bilişsel Hesaplama Sürekliliği (Cognitive Computing Continuum) platformu geliştirmektedir.
COGNIFOG: Bilişsel Sis (Cognitive-Fog) çerçevesinde IoT–uç–bulut sürekliliğinde veri akışlarını izleyip analiz eden bir yazılım çözümü sunmaktadır. Yapay zeka temelli analitik hizmetlerin kullanıldığı bu ortam, verinin kaynağa yakın işlenmesini mümkün kılarak pek çok akıllı IoT uygulaması için gerçek zamanlı yanıtlar üretilmesini sağlayacaktır. Proje; uyarlanabilirlik, güvenilirlik, ölçeklenebilirlik ve enerji verimliliği konularında güçlü çözümler sunmayı hedeflemektedir.
Projelerle ilgili detaylı bilgiye link üzerinden erişebilirsiniz.
Yapay zeka, Sağlık Kümesi 2025 yılı çağrı konuları arasında önemli bir yere sahiptir.
Sağlık Kümesi 2025 Çalışma Programı’nı ve Sağlık Kümesi 2025 Yılı Çağrıları özet bilgilerini inceleyebilirsiniz
. Sağlık Kümesi ile ilgili detaylı bilgi için Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi sayfasını ve Avrupa Komisyonu resmi internet sayfasını inceleyebilirsiniz.
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi
20.05.2025 | Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü
Web sayfalarımızda yer alan tüm bilgi, doküman, fotoğraf, video, görüntü, metin vb. tüm içerikler, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Aksi durumda: 5846 sayılı yasa kapsamında hukuki ve cezai işlem yapılır. Şırnak Üniversitesi’nin tüm hakları saklıdır.