TÜBİTAK Destekli Projeler Veri Tabanı

Logo

Değerli Araştırmacılar,

Bilimsel yayınlara ve araştırma verilerine çevrimiçi erişim, günümüzde dünyada bilim yapmanın, teknolojik yenilik yaratmanın, ekonomik ve insani gelişmenin vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiştir. TÜBİTAK ULAKBİM, 1990’lı yılların başından beri bu amaçla Ulusal Veri Tabanları oluşturma faaliyetlerini yürütmektedir. Bu kapsamda 1965 yılından günümüze kadar sonuçlanmış olan projelerin sonuç raporlarının tam metinlerini içeren “TÜBİTAK Destekli Projeler Veri Tabanı” 2000 yılından itibaren ücretsiz olarak tüm araştırmacıların kullanımına açıktır.

Bilindiği gibi Avrupa Komisyonu (AK) bilimsel araştırma çıktılarına herkesin erişebilmesini ‘Açık Bilim’in vazgeçilmez bir bileşeni olarak görmekte ve Ufuk 2020 çerçevesinde desteklenen tüm hakemli yayınlara açık erişimi zorunlu kılmaktadır.

Açık Bilim hareketine destek olmak ve Ufuk 2020 araştırma fonlarından maksimum düzeyde yararlanabilmek için TÜBİTAK Açık Bilim Politikası 14 Mart 2019 tarihinde TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir.  Bu çerçevede proje sonuç raporlarının araştırmacıların kullanımına açık olması olumlu değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, araştırmacılar isterlerse projelerinden çıktı üretmek amacıyla sonuç raporlarının yayımlanmasını proje sonuç raporunun kabul tarihinden itibaren 36 ay süreye kadar erteleyebileceklerdir*. Proje sonuç raporunun yayınlanmasının ertelenmesi durumunda ilgili süre dâhilinde proje sonuç raporunun sadece özet kısmı yayınlanıyor olacaktır.

1 Temmuz 2016 tarihinden sonra sonuçlanan projelerin yürütücülerinin erteleme talepleri “Proje Yürütücüsü tarafından Proje Numarası ve İstenen Erteleme Süresi” belirtilerek SonucRaporuPaylasim@tubitak.gov.tr adresine gönderilebilir. Bu e-postanın tarafınıza ulaşmasından sonraki 1 ay içerisinde ilgili e-posta adresine geri bildirimde bulunulması gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.


*Projenin yayın veya patente dönüşmesi v.b. nedenlere bağlı olarak erişim süresinin ertelenebilecek olması, proje sonuç raporlarından elde edilecek atıf ve performans sonuçlarına erişimi de geciktirecektir. Bu durum projelerden alınan atıf verisinin, çeşitli performans göstergelerinde kullanılacak olması nedeniyle, atıf alma sayısını ve süresini de olumsuz etkilenebileceğini hatırlatmak isteriz.

24.06.2019 |  Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü