Küme 5- Hedef 4: Binalarda ve Endüstride Enerji Verimliliği, 2024 Yılı İlk Fasıl Çağrısı (HORIZON-CL5-2024-D4-01) Açıldı!

kume-5-hedef-4-binalarda-ve-endustride-enerji-verimliligi-2024-yili-ilk-fasil-cagrisi-horizon-cl

Ufuk Avrupa Programı İklim, Enerji ve Mobilite Kümesi (Küme 5) temelinde AB’nin 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim nötr anakarası olması hedefine ulaşma fikri yatmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, söz konusu Küme altında 6 Hedef/Destinasyon belirlenmiş ve bu kapsamda belli bir takvim dahlinde çağrılara çıkılmaktadır.

Bu hedeflerden dördüncüsü olan Hedef 4: Verimli, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Enerji Kullanımı (Destination 4: Efficient, sustainable and inclusive energy use) ise Temiz bir enerji sistemi ve adil bir geçişle herkes için erişilebilir, verimli ve sürdürülebilir enerji kullanımı amaçlanmaktadır.

Küme 5 2023-2024 Çalışma Programında yer alan takvime göre,

  • Destination 4: Efficient, sustainable and inclusive energy use 2023 yılı birinci grup çağrısı 7 Aralık 2023 tarihinde açılmış olup 18 Nisan 2024 tarihinde kapanacaktır. Bahse konu dönemde, Destinasyon 4 kapsamında çıkılacak olan çağrılarda:
  • Yenilenebilir enerji kaynakları, dijital ve akıllı teknolojilerin etkin bir şekilde birleştirildiği daha enerji verimli bina stokları konularına yer verildiği görülmektedir.
  • Endüstriyel fazla (atık) ısının geri kazanılması, iyileştirilmesi ve/veya dönüştürülmesi ile yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli ve esnek sistemlere entegrasyonu yoluyla sanayide enerji verimliliğinin arttırılmasına yönelik endüstri alanı konularının yer aldığı görülmektedir.

Halihazırdaki tüm konu başlıkları ve ilgili bağlantıları aşağıda mevcuttur:

Proje sonuçlarının beklenen etkileri arasında, her bir konut/bina biriminde saha inşaat faaliyetlerinin 1-2 güne kadar azaltılması, geleneksel renovasyon süreçlerine göre en az %25 maliyet azaltımı, gürültü, toz ve atık miktarında önemli bir azalmaya erişilmesi, renovasyon sırasında bina sakinleri için önemli ölçüde rahatsızlığın azaltılması, renovasyon sonrasında iç hava kalitesi ve iç mekan kalitesinde artışın sağlanması bulunmaktadır. Ayrıca, renovasyonun çevreye olan olumsuz etkilerinin azaltılması, yapıların çeşitli kullanım değişikliklerine, iklim değişikliklerine ve diğer olumsuz etkilere karşı uygunluğunun artırılması da hedeflenmektedir. Çağrı başlığı kapsamında, prefabrik modüller kullanılarak düşük rahatsızlık seviyeli renovasyon süreçleri geliştirilmesi, tasarımdan uzak üretim ve montaj, saha denetimine kadar tüm aşamaları içermesi, enerji verimli renovasyon süreçlerinin geliştirilmesi, prefabrik çözümlerin off-site üretimi ile on-site uygulaması arasındaki kalite farklarını azaltacak teknolojilerin kullanılması, prefabrik çözümlerin çeşitli mevcut yapılara sorunsuz entegrasyonunu sağlayacak süreçlerin geliştirilmesi, farklı bina kategorilerini ve tipolojilerini kapsayan en az üç farklı gösterimi içermesi beklenmektedir.

  • HORIZON-CL5-2024-D4-01-02: Smart grid-ready buildings
    • Eylem Tipi: Yenilik Eylemi-IA
      • Kamu Kuruluşları %100, Özel Sektör %70 oranında fonlanır
    • 2 proje desteklenecek olup proje başına destek oranı 5M€ olarak öngörülmektedir.
    • Proje sonunda ulaşılması istenen Teknolojik Hazırlık Seviyesi (TRL): 6-8

Çağrı başlığının temel amacı, Avrupa binalarının enerji taşıyıcıları ve enerji dışı hizmetlerle etkileşimini artırmak için çözümler geliştirilmesidir. Gerçekleştirilecek olan proje önerilerinin, binaların enerji taşıyıcıları ve enerji dışı hizmetlerle daha iyi entegrasyonunu, enerji şebekesi yönetimi için geliştirilmiş bina esnekliğini, enerji bağımlılığını azaltarak şebeke direncini artırması, bina düzeyinde yenilenebilir enerji üretimini ve depolamasını artırması ve kullanıcıların bina enerji hizmetleri üzerinde artan kontrolünü içermesi beklenmektedir. Bu çözümlerin, bina-şebeke entegrasyonunu geliştirmek, enerji depolama ve üretim hizmetlerini inovasyonla birleştirmek, veri alışverişini kolaylaştırmak ve en az üç farklı ülkede gerçekleşecek pilot uygulamalarda ekonomik olarak sürdürülebilir sonuçları gösterecek şekilde tasarlanması istenmektedir. Proje önerilerin, özellikle mevcut binaların akıllılığını yükseltmeyi amaçlayan geçmiş ve devam eden ilgili projelerden elde edilen sonuçlara dayanması gerekmektedir (LC-SC3-B4E-3-2020 çağrısı kapsamında desteklenmiş olan COLLECTiEF ve SMART2B projelerinin  özellikle takip edilmesi önerilmektedir ).

Gerçekleştirilecek olan proje önerilerinin, endüstride elektrikle çalışan, verimli ve hassas ısı üretimi için alternatif ısıtma sistemlerinden tam anlamıyla yararlanan, yeni, dekarbonize edilmiş ve esnek süreçleri mümkün kılan, fosil yakıt ithalatına bağımlılığı azaltarak mevcut en son teknolojiye göre primer enerji tasarrufu ve CO2 emisyon azaltımını maksimize etmesi beklenmektedir.

Çağrı başlığı kapsamında, alternatif enerji formları olan ultrason, mikrodalga, plazma, kızılötesi, görünür ve ultraviyole ışınlar gibi ısı kaynaklarından en az iki teknoloji için maliyet etkin ve geliştirilmiş tasarımların geliştirilmesi, en az bir alternatif ısı kaynağı teknolojisinin endüstriyel ölçekte entegrasyonu ve sistemin bir endüstriyel süreçte gösterilmesi, finansal sürdürülebilirliğin gösterilmesi için bir iş modeli oluşturulmasıen az bir alternatif ısı kaynağı teknolojisinin gelecekteki ekipman maliyetinin en az üç endüstri uygulaması için ön bir tahmininin yapılması ve bunların ekonomik potansiyelinin değerlendirilmesi, en az bir alternatif ısı kaynağı teknolojisinin üç endüstri sektöründe (AB'de ve varsa İlgili Devletlerde) potansiyel endüstriyel uygulama ve ilgili faydalarının analiz edilmesi ve bir eksploitasyon stratejisi belirlenmesi istenmektedir.

Diğer taraftan herhangi bir çağrı kapsamında Koordinatör olarak başvuru yapılması planlanıyorsa, TÜBİTAK Koordinatörlüğü Destekleme Programı’ndan yararlanabilirsiniz. Ancak, çağrı son başvuru tarihinden en geç 45 güne kadar Destek Programına başvurulması gerekmektedir. Bu çerçevede,

  • 18 Nisan 2024 tarihinde kapanacak olan Destinasyon 4 birinci fasıl çağrısı için söz konusu programa son başvuru tarihi: 4 Mart 2024 olacaktır.

Koordinatörlüğe Destek hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

Söz konusu çağrılar ile ilgileniyorsanız;

Ortak Arama Süreçlerinde Ulusal İrtibat Noktalarının desteğine ihtiyaç duyuyorsanız. Her çağrı başlığı özelinde İngilizce dilinde hazırlayacağınız Niyet Beyanı formunu lütfen ncpenergy@tubitak.gov.tr adresine gönderiniz.

 

Söz konusu form/formlarda;

  • Kısa firma/kurum tanıtımınıza yer vermeniz ve
  • İlgilendiğiniz çağrılar ile ilgili bölümleri doldururken ise Çalışma Programında yer alan “expected outcome” ve “scope” başlıklarını dikkate almanız bizler adına oldukça önemlidir.

 

 

Niyet Beyanı Formu için tıklayınız

 

İlgilendiğiniz çağrı başlığı özelinde bir proje fikriniz var ise yanda yer alan İlgi Beyanı Formu ile Proje Konsepti Taslak Dokümanını İngilizce dilinde doldururak lütfen ncpenergy@tubitak.gov.tr adresine gönderiniz.

 

Proje Konseptiniz hakkında Ulusal İrtibat Noktaları olası stratejiler belirleme veya sizleri destek mekanizmalarına yönlendirme konusunda her zaman yardımcı olmaya hazırdır.

Proje konseptinizin olması durumunda lütfen ilgili UİN’den randevu talep ediniz.

 

 

 

 

Proje Konsepti Taslak Dokümanı için tıklayınız

İlgili çağrılar kapsamında, ortak arama süreçlerine başlamak için ise GREENET Ortak Arama sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.

8.12.2023 |  Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü