Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI)-Kanser Tedavisinde Alfa Teranostikler

yenilikci-saglik-girisimi-ihi-kanser-tedavisinde-alfa-teranostikler

Sağlık alanındaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığı olan Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) tarafından desteklenen Accelerator.EU Projesi, radyoaktif bir izotop olan astatin-211 temelli yeni teranostiklerin geliştirilmesini amaçlamaktadır.

Teranostikler olarak isimlendirilen sistemlerde aynı hedefe bağlanan tanı ve tedavi ajanları birlikte bulunmaktadır. Örneğin bir kanser hücresi üzerindeki spesifik bir proteini hedefleyen bir molekül, görüntülemeye imkan veren bir radyoaktif izotop ve kanser hücresini öldüren başka bir izotop taşımaktadır. 

Accelerate.EU Projesi ile kanserin tedavisinden sorumlu olan kısımda astatin (211-At) bulunan yeni radyo-teranostiklerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. 211-At içeren tedaviler, alfa parçacıklarının yayılması ile tedaviyi gerçekleştirmekte olup, kemoterapiye, beta ve gama parçacıklarına dirençli kanserlerin tedavisine imkan vermesi sayesinde benzer tedavilere göre üstünlük taşımaktadırlar. Proje, pankreas, meme ve beyin kanserleri gibi hızlı ilerleyen agresif tümörlerin tedavisine odaklanmaktadır. Bu çalışmada klinik öncesi çalışmalar ve klinik çalışmalar paralel olarak yürütülmekte ve tedaviden en fazla faydalanacak hasta grupları belirlenerek, tedavi protokolleri gerçekleştirilmektedir. Parçacık hızlandırıcı alanında dünya liderlerinden birisi olan IBA’nın tecrübesi ve gelişmiş teknolojik gücü, projenin hayata geçmesinde önemli rol oynamaktadır. Accelerate.EU Projesi, sınırlı tedavi seçeneği olan hastalara yeni tedavi imkanları sunması nedeniyle kanser araştırmalarında önemli bir adım olarak kabul edilmektedir. 

Projenin gelecek hedefleri arasında, 211-At radyoizotopunu kullanan teranostik sistemlerin kolay ve hızlı erişimine imkan verilmesi ve daha fazla hastanın bu tedavilerden yararlanabilmesi yer almaktadır. Accelerate.EU Projesi, ILLUMINATE ve Thera4Care projeleri ile birlikte IHI-5 çağrısı kapsamında teranostik konusunda desteklenen üç proje arasında yer almaktadır. 

Accelerate.EU Projesinin kapsamı, proje ortakları ve projeler kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfası da ziyaret edebilirsiniz. 

Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi

Yenilikçi Sağlık Girişimi (Innovative Health Initiative Joint Undertaking (IHI JU)

15.10.2024 |  Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü