Temiz Hidrojen Ortaklığı 2024 Yılı Çalışma Programı Yayınlandı-Son Başvuru:17 Nisan 2024

Ufuk Avrupa Programı kurumsallaşmış ortaklıkları arasında yer alan Clean Hydrogen Partnership (Temiz Hidrojen Ortaklığı) 2024 yılı çağrısına ilişkin Yıllık Çalışma Programı bugün itibariyle yayımlandı. Açıklanan Programa göre ilgili ortaklığın bu yılki çağrısı 18 Ocak 2024 tarihi itibariyle başvurulara açılacak olup 17 Nisan 2024 (CET 17:00) tarihinde kapanacaktır.

Hidrojen değer zincirinin tamamındaki Ar-Ge faaliyetlerinin destekleneceği projeler için 2024 yılı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından toplam 113,5 milyon Avroluk bir katkı sağlanması planlanmaktadır.

Temiz Hidrojen Ortaklığı 2024 Yılı Çağrısında;

  • Yenilenebilir Hidrojen Üretimi konusunda 5 çağrı konu başlığı (Toplam bütçe: 25 Milyon €),
  • Hidrojen Depolama ve Dağıtımı konusunda 5 çağrı konu başlığı (Toplam bütçe: 27 Milyon €),
  • Ulaşım odaklı son-kullanıcı uygulamaları ile ilgili 4 konu başlığı (Toplam bütçe: 19 Milyon €),
  • Isı ve güç odaklı son-kullanıcı uygulamaları ile ilgili 2 konu başlığı (Toplam bütçe: 9 Milyon €),
  • Hidrojen değer zincirinde sürdürülebilir tasarıma yönelik sistemler için yönergeler gibi konuların tartışıldığı kesişen konular kapsamında 2 çağrı konu başlığı (Toplam bütçe: 4.5 Milyon €),
  • Hidrojen vadileri kapsamında ise biri büyük biri küçük ölçekli olmak üzere 2 konu başlığına (Toplam bütçe: 29 Milyon €) yer verildiği görülmektedir.

İlaveten, daha evvel RePowerEU Planı kapsamında, hidrojen vadileri için ayrıldığı beyan edilen 200 milyon avronun, 60 Milyon avrosunun bu yıl Temiz Hidrojen Ortaklığı tarafından desteklenen/desteklenecek Hidrojen Vadileri çalışmalarına ayrılması yönünde bir yönelim olduğu da bilinmektedir. Ortaklık, söz konusu miktarın ya ilgili çağrı başlıklarına ilave bir miktar olarak ya da 'Hidrojen Vadisi Tesisi' kurmak ve işletmek için bir satın alma işlemi olarak gerçekleştirilebileceğini ifade etmektedir (bkz. Link).

Çağrı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Temiz Hidrojen Ortaklığı 2024 Yılı Çalışma Programına buradan ulaşabilirsiniz.

2024 yılı ile birlikte bahse konu ortaklık kapsamında sağlanacak olan hibe Lump-Sum şeklinde uygulanacaktır.

Çağrılar Çalışma Programının yanında Komisyonun Funding and Tenders Portalında da yer almaktadır. Söz konusu Portala erişmek ve çağrıları incelemek için tıklayınız.

Temiz Hidrojen Ortaklığı 2024 Yılı Çalışma Programına ilişkin Ortaklık sekretaryası tarafından 26 Ocak 2024 tarihinde bir bilgi günü gerçekleştirilecektir. Etkinliğe online olarak katılım sağlamak ve kayıt işlemlerinizi gerçekleştirmek için lütfen tıklayınız.

Ayrıca, 30 Ocak 2024 tarihinde ise TÜBİTAK ve Sabancı Üniversitesi iş birliği ile “Turkiye in H2020 Projesi kapsamında çevrim içi olarak Ulusal Bilgi Günü ve Uluslararası Proje Pazarı Etkinliği gerçekleştirilecektir.


18.01.2024 |  Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü