Şırnak Silopi’de Seracılık İhtisas OSB Fizibilite Sözleşmesi

sirnak-silopi-de-seracilik-ihtisas-osb-fizibilite-sozlesmesi

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Projesi Ajansımız tarafından başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.
\n
\nAjansımızın “2020 Yılı Fizibilite Desteği Programı” kapsamında, Şırnak Üniversitesi tarafından hazırlanan “Şırnak / Silopi Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Fonksiyonel Tasarımı ve Fizibilitesi” projesi imzalandı. Ajansımızın toplantı salonunda gerçekleştirilen imza törenine, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Osman Geliş, Ajans Genel Sekreterimiz Ahmet Alanlı ve Şırnak TTO A.Ş. Müdürü Doç. Dr. Asaf Tolga Ülgen katıldı. Şırnak TSO’nun proje ortağı olduğu projenin toplam bütçesi 98 Bin ? olup Ajansımız tarafından %90 oranında desteklenerek 88 Bin ? hibe desteği sağlanacaktır.
\n
\nŞırnak Silopi’de Tarıma Dayalı İhtisaslaşmış Organize Sanayi Bölgesinde (TDİOSB) teknolojik seralarla bitkisel üretimin sağlanması planlanmaktadır. Buna dayalı sanayinin desteklenmesi, geliştirilmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi, rekabet edebilirliğini arttırıcı nitelikte sürdürülebilir, uygun ve kaliteli hammaddenin temini ile tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesi hedeflenmektedir. Projenin amacı kurulması düşünülen Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesinin uygun olup olmadığı bu fizibilite projesi ile ortaya çıkarılacaktır.
\n
\nDünyada ve Türkiye'de nüfusun hızla artması sonucu, beslenme, barınma, temiz su kaynakları gibi doğal kaynaklara ve özellikle de tarımsal kaynaklara olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Artan nüfusla birlikte gıda gereksiniminin karşılanabilmesi için tarımsal üretimde verimliliğin artırması gerekmektedir. Son yıllarda küresel ısınmayla birlikte oluşan iklim değişikliklerinin olumsuz etkisi göz önüne alındığında iklime bağlı olmadan ekolojik koşulların kısmen veya tamamen kontrol altına alınarak gerçekleştirildiği örtü altı yetiştiriciliğinin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bitkisel üretim için gerekli olan gelişim etmenlerini tüm yıl boyunca sağlayabilen, içinde hareket edilebilir yapı elemanları olarak tanımlanan örtü altı yapıların bu sürekliliği sağlamak için daha yaygın bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
\n
\nKurulacak Şırnak Silopi Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi, bölgenin âtıl durumdaki mera arazilerini tarıma açarak mevcut dezavantajlı durumu ortadan kaldıracaktır. Bu sayede modern sera alanları, verim gücü yüksek topraksız üretim ve modern yetiştirme tekniklerinin uygulanacağı entegre sera alanları kurularak son tüketiciye ulaşıncaya kadar üretimin bütün aşamaları kontrollü olarak sağlanacaktır.
\n
\nProje sonucunda Şırnak tarım sektöründe mevcut durumunun ortaya konulmasıyla birlikte Şırnak'ta uygun iklim koşullarına göre Tarıma Dayalı İhtisaslaşmış Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) üretimi belirlenecektir. Ardından Şırnak Silopi’de tarım sektörünün gelişmesi için SWOT analizinin yapılmasıyla zayıf ve güçlü yanları tespit edilecektir. Böylece bölgede var olan işsizlik ve gelir eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için kadın istihdamına ve kırsal kalkınmaya katkı sunulması beklenmektedir.

1.12.2020 |  Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü