Şırnak Silopi’de Sera Organize Tarım Bölgesi Projesi Hayata Geçiyor.

sirnak-silopi-de-sera-organize-tarim-bolgesi-projesi-hayata-geciyor

Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi tarafından 2021 yılında DiKA destekli “Şırnak/Silopi Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Fonksiyonel Tasarımı ve Fizibilitesi” raporu 4 farklı üniversiteden uzman ekip ve üç farklı kurum iş birliğinde hazırlandı. Bu rapora göre fizibil çıkan Seracılık Organize Tarım Bölgesi (OTB), Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı ile tüzel kişiliğe kavuştu. İmar planlama çalışmaları devam eden Seracılık OTB hayata geçirilmesiyle 1.000 kişiye istihdam sağlanacaktır.

Şırnak/Silopi Seracılık OTB projesiyle ilimizde modern tarım faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımsal üretime entegrasyonu, iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesi, bölgede yaş sebze ve meyveciliğin yaygınlaştırılması ve katma değeri yüksek kaliteli ürünlerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Seracılık OTB, tarım sektöründe nitelikli insan kaynağının kullanılması, dekar başına bir düzenli istihdam oluşturması ve ilin ihracat odaklı üretim kapasitesini artırabilecek olması bakımından birçok avantajlar sağlanması amaçlanmıştır.

Şırnak/Silopi Seracılık İhtisas Organize Tarım Bölgesi projesi Şırnak Üniversitesi yürütücülüğünde Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında hazırlanan fizibilite raporu sonucu proje, Şırnak İl Özel İdaresi ve Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda çalışmaları devam etmektedir. İmar planlama çalışmaları devam eden projenin tamamlanması durumunda %75’i kadın olmak üzere bin kişiye istihdam sağlaması öngörülmektedir.

Türkiye’de örtüaltı yetiştiriciliği birim alanda yüksek verim ve katma değeri yüksek ürün elde edilmesi, istihdama katkısı bakımından en önemli tarımsal faaliyetlerin arasında yer almaktadır. Örtüaltı yetiştiriciliği birim alandan yüksek verim ile tarımın en karlı dallarından birisidir. Kontrollü bir üretim sistemi olarak sürekli teknolojik gelişme ve ilerleme göstermektedir.  Ülkemizde son 10 yılda nüfus artışıyla birlikte yaş sebze ve meyveye olan talep artmakta ve geleneksel üretim yapısından uzaklaşıp endüstriyel üretim yöntemlerine geçilmektedir. Yaş sebze ve meyve üretiminde işletme girdileri, ürünün pazara hazır hale getirilmesi, uygun şartlarda muhafaza edilmesi, işlenmesi (kurutulması, kavrulması, vb.), soğuk zincirde transferi ve lojistiğiyle bir bütün olarak değerlendirmesi gerekmektedir. Böylece hem TRC3 Bölgesi’nde hem de Şırnak ili ve ilçelerinde süre gelen geleneksel tarla bitkileri üretim yöntemleri yerine bölge halkına modern yöntemlerle üretim yapmanın özendirilmesi ve bir model oluşturulmasıyla hedef gruplara ulaşılacaktır. Böylece yaş sebze ve meyve imalatında iç pazar ihtiyacının karşılanması ile birlikte Irak’a Adana, Mersin ve Antalya’dan yapılan 266 milyon dolarlık ihracatın artması hedeflenmektedir.


11.06.2024 |  Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü