KOYUN KEÇİ SÜT ÜRÜNLERİ TOPLAMA İŞLEME MERKEZİ

koyun-keci-sut-urunleri-toplama-isleme-merkezi

Şırnak Koyun Keçi Birliği yönetim kurulu başkanı Sayın Faysal Abay, yönetim kurulu üyesi Sayın Ömer Demir, birliğe bağlı üyelerce TTO Müdürü Dr. Asaf Tolga Ülgen başkanlığında ŞırnakTTO Toplantı Odasında gerçekleşen toplantıda; Tarım ve Orman Bakanlığı Şırnak İl Müdürlüğü’nden Şırnak ili koyun keçi varlığı hakkında bilgi sağlanmış proje ekibi olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda koyun keçi yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı ilçe ve köylere saha ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca koyun ve keçi ürünlerini işleyen mevcut tesisler ziyaret edilmiş, buralardan elde edilen veriler ve yapılan gözlemler bilimsel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin proje ekibi tarafından yapılan bilimsel değerlendirmeler sonucunda Şırnak ilinde 30 ton/gün çiğ süt ve 10 ton/yıl tiftik işleme tesisi yatırımının uygun olacağına karar verilmiştir.

 

Kapasite belirlemede ildeki koyun keçi hayvan mevcudu, süt ve tiftik üretim potansiyeli, süt ve tiftik işleyen mevcut tesis varlığı ve kapasite durumları, pazar koşulları, yatırımın karlılığı ve geri dönüş süresi ile olası risk etmenleri göz önüne alınmıştır. Proje uygulama yeri olarak süt ve tiftik toplama bölgelerine yakınlık, sanayi altyapı ve Pazar koşulları göz önüne alınarak Şırnak merkez tercih edilmiştir. Proje kapsamında iki farklı ürün (çiğ süt ve tiftik) işleyecek tesisin sabit yatırım ve işletme yatırım giderleri hesaplanmıştır. Tesiste kullanılacak alet-ekipman makine ve diğer gerekli donanımlar belirlenerek firmalardan alınan güncel fiyat teklifleri göz önüne alınarak işletme modellerine ait yatırım giderleri hesaplanmıştır. Kurulacak tesisin inşaat ve makine yerleşim planlarını gösteren mimari çizimleri ekler bölümünde sunulmuştur.

 

Tesiste işlenecek ve üretilecek hayvansal ürünlerin satın alınması, işlenmesi, ürün-üretim projeksiyonu vb. teknik bütün hesaplamalar yapılmıştır. Üretim aşamasında, işletmeler için gelir gider analizleri yapılarak projelerin toplam yatırım maliyetleri ile diğer ekonomik analizler de gerçekleştirilmiştir. 

16.03.2020 |  Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü