Elazığ Bilim Merkezi'ne Teknik Gezi

elazig-bilim-merkezine-teknik-gezi

Şırnak Üniversitesi tarafından önerilen "Şırnak Turizm Simülasyonu ve Bilim Merkezi" adlı proje, bölgenin kalkınmasına ve rekabet gücüne katkı sağlayacak uygulamalı turizm odaklı ve Dicle Kalkınma Ajansı TRC3 (Mardin-Siirt-Batman-Şırnak) bölgesinin hem turistik hem de ticari alanlarında rekabet gücünü artırılmasına olanak sağlayacak projenin teknik gezisini Elazığ Bilim Merkezi'nde gerçekleştirdik. Teknik Gezi ekibi olarak ŞırnakTTO Müdürü Dr. Asaf Tolga Ülgen, ŞÜTAM Müdürü Dr. Ahmet Turşucu, KÜSİ İl Başkanı Dr. Mehmet Haskul ve Şırnak Üni. Kariyer Ofisi Müdürü Öğr. Gör. Fatih Selim Erdamar katılım sağlamıştır ve ekibi Elazığ Bilim Merkezi Müdürü Duygu Aydoğan Hanımefendi karşılamıştır.

Dr. Ülgen "Bu merkezin birinci öncelikli genel amacı, kültür ve inanç turizminin bölge halkına en iyi şekilde aktarımını sağlayacak görsel, işitsel ve temas ile birlikte eğitim sunumlarını yapmak ve bu bağlamda Merkez bünyesinde kurulacak (Şırnak-Cudi Dağı, Hz. Nuh'un Gemisi, Mardin-Deyrüzzaferan Manastırı, Batman-Hasankeyf, Siirt-Veysel Karâni Türbesi vb.) üç boyutlu (3D) minyatür figürlerin (beti) oluşturulduğu "Şırnak 3D-Kültürel Miras Müze"sini kurmayı amaçlamıştır. Bölge sınırlarına hâkim uzman kişilerin (Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu'nun doktoralı öğretim üyeleri) yapacakları bilgilendirme sunumları, broşürleri, seminerleri ve etkinlikleri sayesinde TRC3 bölgesine ait kültürel mirasları ilkin tüm milli eğitim okulu öğrencilerine daha sonra bölge halkına en iyi ve etkili biçimde aktarılacaktır" ifade etmiştir.

Projenin ikinci genel amacı ise bölgenin, ülke genelinde turizmin coğrafi ve tür bakımından çeşitlenmesine katkı sağlayacak bilim ve eğitim turizmi adı altında alternatif bir turizm çeşidi olarak Bilim Merkezi kurmayı amaçlamaktadır. Sessiz ve ruhsuz ortamlarda, cam vitrinlerin ardında sergilenen, dokunulması istenmeyen ve yasak olan objelerden oluşan klasik müze kavramının aksine kurulacak bilim merkezi ziyaretçilere aktif şekilde gezebilecekleri, dokunabilecekleri, deneyebilecekleri sergiler ve dinamik ortamlar sunulacaktır. Tüm TRC3 bölgesini kapsayacak bu merkez, düzenlenecek tur/gezilerle bölgenin ticari anlamda (turizm şirketleri, tur ve gezi düzenleyen işletmeler, Şırnak ili Esnaf ve Kobileri vb.) kalkınmasına olanak sağlayacak ve bölge içerisinde yerli turist sayısı artıracaktır.

Bu zamana kadar barut kokusunun hüküm sürdüğü bu Bölgenin içinde bulunduğu koşulların yanı sıra Türkiye'nin 2023 vizyonu ve bu vizyona erişilmesinde sacayağı olacak temel yoğunlaşma (eğitim, kültür, turizm, vb.) alanlarının bir arada olacağı Şırnak Turizm Simülasyonu ve Bilim Merkezi, stratejik eksenler ile uygulama esnasında üzerinde durulacak öncelikler ve hedefleri gerçekleştirmeye yönelik olarak Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle ortak iş birliği ile bu projeyi sürdürecektir.

18.03.2019 |  Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü