Alternatif Ürün Yerfıstığı Yetiştiriciliği Eğitimi Silopi'de Tamamlandı

alternatif-urun-yerfistigi-yetistiriciligi-egitimi-silopide-tamamlandi

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2020 Yılı GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) ve Tarımsal Üretimin Desteklenmesi (TÜD) ile çağrıya çıkan programa, 15 Mart 2020 tarihinde Silopi Kaymakamlığı nezdinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hazırlayıp sunduğumuz ‘Alternatif Ürün Yerfıstığı Yetiştiriciliği, Eğitim-Yayımı ve Yaygınlaştırılması Projesi’kabul görülmüştür.

\n\n

Projenin Amacı: Şırnak İli, Silopi İlçesinde yerfıstığı yetiştiriciliğini yaparak, üretimin arttırılması, pazarlama ve ürün değerlendirmesi için farkındalık oluşturulması, yerfıstığı üreticilerine yönelik kümelemeyi yapmak, bir çiftçi örgütü çatısı altında toplanarak, (birlik, kooperatif, dernek vb. gibi) oluşumları yapmak. Pazar koşullarını iyileştirmek, nihayetinde bölgede alternatif ürün yetiştiriciliğini yaparak markalaştırılmasını sağlamaktır. Bu proje ile 5 üreticimize uygulamalı olarak 30’ar dekarlık toplamda 150 dekar alanda demonstrasyon kurarak birim alandan daha fazla verim elde etmeyi ve her aşamasını görerek üreticimize teknik destek sağlayıp, modern yetiştiricilik kurallarını gösterilmesi ve benimsetilmesidir. Ayrıca İlçemizde kurulması düşünülen, yörede ilk olama özeliği taşıyacak olan “Yer fıstığı işleme ve paketleme tesisinin’’ kurulmasının alt yapısı bu proje ile sağlanması amaçlanmaktadır.

\n\n

Uygulayıcı Kuruluşlar: Silopi Kaymakamlığı ile Silopi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olup; uygulama safhasında Proje paydaşları olan Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Silopi Ziraat Odası aktif görev alacaktır. 

\n\n

Hedef Kitlemiz: Proje yararlanıcıları Silopi İlçesi ve bağlı köylerde yaşayan, geçimini tarla tarımı ile sağlayan, aynı zamanda Silopi Ziraat Odasına kayıtlı olan 5 çiftçimizden oluşmaktadır.

\n\n

Her ne kadar 5 çiftçimiz ve aileleri doğrudan faydalanacak ise de, yansımaları açısından bölgede yerfıstığı yetiştiriciliğini yapan tüm çiftçilerimiz olacaktır. Şeklinde konuştu.

\n\n

Bu projemiz kapsamında, Yerfıstığı Yetiştiriciliği ile ilgili olarak, 5 farklı konuda teorik ve pratik eğitimler, 5 Demonstrasyon çalışması, 1 Teknik Gezi Programı,  1 panel ve bir de hasat şenliği programlarını gerçekleştireceğiz.

\n\n

Projemizin ilk eğitim faaliyeti olan yerfıstığı yetiştiriciliği konulu eğitimi Şırnak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. ile birlikte 10-11 Nisan 2021 tarihlerinde Zirai karantina müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirdik. Eğitim Şırnak üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ferhat ÖZTÜRK tarafından verildi. Eğitime çok sayıda üreticimiz ve ilçe tarım müdürlüğümüzün teknik personelleri katılım sağladı. Eğitim sonunda katılımcılara sertifika dağıtım töreni ile eğitim sonlandırıldı. 12 Nisan 2021 tarihinde ’de ilk demonstrasyonumuzun gerçekleştirilmesi için Silopi İlçesi Pınarönü Köyünde ekim faaliyetlerini gerçekleştirdik. Ekim Faaliyetlerimize Silopi İlçe Kaymakamımız Sn. Can Kazım KURUCA, ŞırnakTTO A.Ş. Genel Müdürü Doç.Dr.Asaf Tolga ÜLGEN, Silopi Ziraat Odası temsilcileri, İlçe tarım müdürlüğümüz teknik personelleri ve çok sayıda üreticilerimizin katılımıyla ilk ekimleri yaptık.

\n\n

Silopi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Mustafa Osmanoğlu:

\n\n

2016 ‘dan beri ilçemizde yerfıstığı yetiştiriciliğini yapan üreticilerimiz mevcuttur. İlk yıllarda 50 dekarla başlanmış olup gün geçtikçe bu bitkinin üretimi artmaktadır. Son üç yıldır Silopi ilçemizde yerfıstığı yetiştiriciliğini yapan çok sayıda üreticimiz var ve 2020 yılı itibariyle 60 000 dekar alanda yerfıstığı yetiştiriciliği yapılmıştır. Bölgemizin iklim koşulları bu bitkinin yetiştirilmesine uygun olup, diğer ürünlere oranla üreticilerimize daha fazla gelir sağlamaktadır. Silopi kaymakamlığımız öncülüğünde ilçe tarım ve orman müdürlüğümüzün koordinasyonu ile yerfıstığı yetiştiriciliği eğitim yayım ve yaygınlaştırılması projesi ile teknik anlamda daha modern bir üretime geçilmesini planlanmaktayız.  Bu projemiz ile Yerfıstığı yetiştiriciliğini yapan üreticilerimize teknik destek sağlayıp, üretimin arttırılması, birim alandan daha fazla ürün elde etmeyi, ayrıca pazar ve ürün değerlendirilmesi için bir farkındalık oluşturulmasını hedeflemekteyiz.

\n\n

Siz değerli üreticilerimizden istirhamım bu proje kapsamında yapacağımız tüm eğitimlere katılım sağlamanız ve bu konuda bizlere destek çıkmanızdır.  Bu güzel projemizin hayata geçmesinde katkı sağlayan başta ilçe kaymakamımız sn. Can Kazım KURUCA olmak üzere, Şırnak Üniversitesi, Silopi Ziraat Odası ve Zirai karantina müdürlüğü yetkililerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

13.04.2021 |  Teknoloji Transfer Ofisi Müdürlüğü